home rss login register contact
En | Fa

Under Construction

under constraction

The site is under constraction. You can help us to upgrade it's quantity and quality by sending your comments and suggestions via the contact page.

نشست علمی اصل وحدت به عنوان شاخص غالب در تمام فعالیت‌های مدیریت

نشست علمی اصل وحدت به عنوان شاخص غالب در تمام فعالیت‌های مدیریت

نهمین مجمع عمومی انجمن مدیریت اسلامی باسخنرانی دکتر علی رضائیان  وگزارش رئیس انجمن ومسئولان کمیته ها وبازرسان از فعالیت های انجمن مدیریت اسلامی  در ششم تیرماه برگزار شد.

دکتر علی رضائیان با ذکر این مطلب که وحدت عبارت است از تلاش های هماهنگ همه افراد سازمان برای دستیابی به اهداف مشترک، گفت: در هر سازمان دو دسته شاخص وجود دارد که به عنوان شاخصهای غالب یاد می کنیم؛ تمام تصمیمات مدیر تابع قانون کارآیی است ولی اول باید شاخص غالب را رعایت کرد. یکی از شاخص‌های غالب در سازمان اصل وحدت می‌باشد.

این استاد دانشگاه گفت: در سبک‌های حل تعارضات عنوان می‌شود که اگر اختلافی وجود دارد، باید با پیروی از اصل وحدت و سازش محیط سازمان را به محیطی پویا و پیشگام در زمینه موفقیت سوق دهیم.

نویسنده کتاب اصول مدیریت خاطرنشان کرد: برای موفقیت هر سازمان، وجود یک تیم موفق لازم است و برای این تیم نیز سه شرط باید وجود داشته باشد که نخستین آن وحدت در هدف است؛ مسئله بعدی این است که افراد نقش خود را بفهمند و نقش دیگران را قبول داشته باشند؛ سومین عامل موفقیت هر سازمان وجود نقش‌های مکمل است. است.

وی عنوان کرد: وحدت به معنی است که به طور کلی رفتارهایمان را با هم هماهنگ کنیم، ممکن است گاهی با هم اختلاف سلیقه هم داشته باشیم، ولی مهم نیست که جهت‌دهی کار به صورت هماهنگ باشد. وقتی بحث هماهنگی پیش می‌آید، منظور آن است که در سطح فردی و سازمان هم‌پیمانی‌های استراتژیک داشته باشیم.

رضائیان گفت: برای ایجاد رابطه راهبری باید چند اصل را رعایت کرد که اولین آن اصل صداقت، اعتماد، بردباری و راهبرد است و باید اصل وحدت به عنوان شاخص غالب در تمام فعالیت‌های مدیریت وجود داشته باشد.

این استاد دانشگاه یادآور شد: سبک مدیران بر اساس سیستم ارزشی چون اعتماد ما به دیگران، ترجیح بر یک سبک خاص، احساس امنیت در شرایط عدم اطمینان شکل می‌گیرد؛ خودسازی مهم‌ترین عامل برای احساس امنیت در شرایط ابهام است که نمونه بارز این سبک مدیریت در رهبری را می‌توان در وجود امام راحل یافت.

وی در پایان از ایجاد فضای هماهنگی رفتاری در زمینه ایجاد فضای مدیریتی بر پایه علوم اسلامی در سطح کشور ابراز خشنودی کرد و بر لزوم تلاش بیشتر در زمینه علوم انسانی اسلامی به ویژه در حوزه مدیریت تأکید کرد.

درادامه نشست برای انتخاب هیئت مدیره وبازرسان انجمن رآی گیری به عمل آمد که آقایان مجتبی درودی، عبدالله توکلی، علی اکبر بخشی،علی دهقان،  ابوالفضل گئینی، علی آقا پیروز، مهدی محمدی نسب به عنوان هیئت مدیره وآقایان وحید عوقی  وعلی عسگری وزیری بازرسان انجمن به مدت دوسال انتخاب شدند.