سخنران:
حجت الاسلام والمسلمین محمدحسین شیخی
مکان برگزاري:
سالن همایش انجمن های علمی حوزه
برگزار کننده:
انجمن مدیریت اسلامی
نشست علمی، تخصصی سلامت کارکنان با رویکرد اسلامی
حجت الاسلام والمسلمین محمدحسین شیخی سخنران این نشست بااشاره به این که مبانی انسان شناسی، هستی شناسی، معرفت شناسی و ارزش شناختی اسلام با سایر مکاتب مادی متفاوت بوده و این امر به طور طبیعی بر تئوریها و مدلهای مربوط به حفظ و نگه داری و سلامت نیروی انسانی تأثیر همه جانبه ای خواهد داشت.
وی با ذکر تعاریف مختلف برای واژۀ سلامت، نظر ابن سینا را در کتاب قانون ، که سلامت را حالتی میداند که در آن، اعمال حیاتی بدن به درستی انجام میشود، و در برابر آن، دور شدن از سلامت یعنی بیماری است بیان نمودند وسلامت از دیدگاه اسلام با توجه به نگرش جامعی که اسلام به انسان دارد و همه ابعاد وجودی او را مورد توجه قرار میدهد عبارت است از: بهره مندی فرد از وضعیت مطلوب جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی به گونهای که برای او امکانی فراهم سازد تا بتواند به یک زندگی خلاق، رضایت بخش و سعادتمند دست یابد.
عضو انجمن مدیریت اسلامی افزود: در مکاتب غربی مادی گرا، انسان را موجودی مادی میبینند و تمام تلاش آنها برای پاسخ گویی به نیازهای مادی اوست. این در حالی است که اسلام نگرش جامعی به انسان دارد. اسلام ابعاد وجودی انسان را به دو ساحت مادی و معنوی تقسیم نموده است. هرکدام ازاین ساحتها نیازهای خاص خود را دارد که ساحت مادی انسان شامل دو دسته از نیازها میباشد و مشترک بین انسان و حیوان است.
وی نیازهای جسمی انسان را نیاز به خوراک و پوشاک و مسکن و نیازهای روانی را نیازهای امنیتی، عاطفی و جنسی دانست.
وبعد معنوی انسان که فوق مادیات است و جنبه ملکوتی دارد مشتمل بر دو دسته «نیازهای فکری و عقلانی و نیازهای ایمانی و قلبی» می باشد.
ایشان بابیان دیدگاه اسلام که بین جسم و روح انسان جدائی نیست، نیازهای مادی و معنوی او از هم تفکیک ناپذیر است چرا که روح و جسم بر یکدیگر تأثیرات متقابل دارند.
حجت الاسلام شیخی سلامت معنوی را حفظ و شکوفایی فطرت توحیدی از طریق برقراری روابط مستحکم با خدا، داشتن زندگی هدفمند و روابط سالم و سازنده با خود و دیگران دانست وسلامت معنوی در روایات به « سلامت دین» یا « سلامت از گناه» تعبیر شده است.این نوع از سلامت شامل عملکرد مطلوب سیستمهای عمده بدن( از قبیل قلبی- عروقی، گوارشی، تولید مثل و...) میشود. سلامت جسمی در اسلام یکی از نعمتهای الهی برشمرده شده است که به انسانها عنایت شده و تأکید زیادی در روایات و فقه بر حفظ سلامت جسمی شده است به گونهای که حفظ سلامت جسمی یک واجب شرعی تلقی شده است.
وی در ادامۀ نشست عوامل مؤثر بر سلامت کارکنان از دیدگاه اسلام را تغذیه مناسب، رعایت طهارت و اجتناب از آلودگی، ورزش، ازدواج، لباس و مسکن مناسب، نیاز به خواب و استراحت، مرکب و وسایل نقلیه، ذکر و یاد خدا، خود شناسی و جهان شناسی، آموزش هنجارهای اخلاقی، تفکیک جنسیتی در محیط کاربرشمردند.
در پایان نشست آقای دکترعبدالله توکلی، ناقد محترم به بیان نظرات وانتقادات پرداختند.