نشست تخصصی ارایه الگویی برای برنامه استراتژیک سازمان های حوزوی با سخنرانی آقای حسین پرکان مدیرکل برنامه ریزی بودجه وارزیابی دفتر تبلیغات اسلامی ونقد آقای دکتر محمدرضا احمدی عضوهیئت علمی پژوهشگاه امام صادق علیه السلام روز دوشنبه 94/10/28 ساعت 19 در محل سالن کنفرانس انجمن های علمی حوزه با حضور پژوهشگران واعضا انجمن مدیریت اسلامی برگزار شد.
این نشست که به همت انجمن مدیریت اسلامی در سالن کنفرانس انجمن های علمی حوزه علمیه بر گزار شد ، از جمله اهداف آن، ارتقای دانش و یادگیری سازمانی در ارتباط با اعضای انجمن مدیریت اسلامی در عرصه فعالیتی سازمان های حوزوی می باشد.
بعد از قرائت قرآن توسط یکی از حضار و عرض خیر مقدم توسط دبیرعلمی نشست جناب آقای دکتر محمدی نسب، آقای حسین پرکان به عنوان سخنران نشست ،خلاصه ای از نشست قبلی با عنوان آسیب شناسی برنامه ریزی استراتژیک را به سمع حضار رسانده و ضرورت پرداختن به چنین موضوعاتی را تبیین نمودند.
در ادامه سخنان خود را در قالب چند محور ارائه نمودند:
محورهایی از قبیل:
-
مزایای الگوی برنامه ریزی استراتژیک
سخنران خاطر نشان کردند که این الگو امکان برنامه ریزی مسأله محور را به طور عملی برای سازمان فراهم می کند ، این الگو از هر دو رویکرد تحلیلی و تکنیکال بهره می برد؛ به علاوه، الگویی تدریجی و گام به گام است که برای هر سازمانی قابل اجرا است.
-
ارکان الگوی برنامه ریزی استراتژیک
این ارکان از نظر آقای پرکان شامل مدیریت هزینه ( سامانه بودجه ریزی عملیاتی و سامانه تخصیص عملیاتی )،برنامه ریزی مسأله محور( رصد و قطب های فکری و فرهنگی) و مدیریت عملکرد( نظام ارزیابی) می باشد.
-
فازهای الگوی پیشنهادی
ایشان،فازهای الگو را در سه عنصر شفاف سازی(مدیریت هزینه)، افزایش کارایی و اثر بخشی خلاصه نمودند.
-
تبیین الگوی پیشنهادی
از نظر آقای پرکان، الگوی پیشنهادی شامل 6 ماژول(= بخش) است که از این میان ماژولهای 1-3 به ترتیب با عناوین منابع ، فعالیت ها و محصولات در اختیار سازمان و ماژولهای4-6 به ترتیب با عناوین پیامد نزدیک ، پیامد میانی و پیامد دور در اختیار سازمان نمی باشند.
سخنران در تبیین این الگو به دو نکته مهم اشاره کردند به این که:
اولاً: هر ماژولی نسبت به ماژول قبل از خود، علامت وجود یک مسأله است؛ به عنوان مثال تزلزل بنیان خانواده معلول عاملی همچون ماهواره است ،که آن هم معلول وجود عواملی دیگر است.
ثانیاً :حوزه های علمیه باید به سمت ماژول 4 ( پیامد نزدیک)حرکت کنند، البته با نیم نگاهی به محیط و توجه به مسائل سازمانی.
-
مراحل اصلی کار
سخنران نشست، مراحل اصلی این پروژه را دارای سه مرحله: شناسایی مسائل اساسی و اصلی دفتر تبلیغات، طراحی سناروی اجرا و اجرای سناریوی قطب های فکری و فرهنگی با ویژگی هایی از قبیل میزهای تخصصی مستمر و نظریه پردازی، کارویژه های تخصصی و عدم محدودیت در استفاده از ظرفیت های بیرونی و درونی دفتر تبلیغات دانستند.
سپس ناقد نشست جناب آقای دکتر محمدرضا احمدی ، ضمن تشکر از تلاش ها و کارهای انجام شده از قبیل طراحی الگوی برنامه ریزی استراتژیک در دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، برخی از نقاط قوت این طرح را بیان و در ادامه چالش ها و نقدهای وارده به این الگو را احصاء نمودند:
با این بیان که همسان نبودن مراکز حوزوی و ملاحضه اقتضائات هر سازمان دلیلی بر عدم امکان تعمیم این الگو به سایر سازمان های حوزوی است،فقدان پایگاه جامع آماری و اطلاعاتی و عدم کنترل مداخله گرها چالش دیگری در مسیر کاربردی کردن این الگو است. ناقد نشست خاطر نشان کردند که عملیاتی شدن چنین طرح هایی مستلزم توجه به زیرساخت ها و فراهم بودن آن زیرساخت ها می باشد که متأسفانه اکثر سازمان های حوزوی از این زیر ساخت ها محرومند.
در پایان ، آقای پرکان به برخی از مهم ترین نقدهای وارده و سؤالات حاضرین پاسخ داد.
تنظیم کننده خبر : علی عسکری وزیری