نشست علمی تخصصی طراحی وتبیین الگوی تصمیم گیری وتفکراستراتژیک امام خمینی «ره»از سلسله نشست های انجمن مدیریت اسلامی با سخنرانی آقای دکتر علی نجاتبخش عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور ودبیر علمی حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی دهقان دوشنبه 95/3/10 ساعت 18 در محل سالن کنفرانس دبیر خانه انجمن های علمی حوزه برگزار گردید.
در ابتدای این نشست آقای دکتر علی دهقان ضمن خیر مقدم به اعضای انجمن مدیریت اسلامی و عرض تسلیت به مناسبت فرارسیدن ایام ارتحال حضرت امام خمینی«ره» و گرامیداشت سالروز قیام پانزده خرداد، از سخنران نشست دعوت کرد تا مطالب خود را پیرامون الگوی تصمیم گیری وتفکراستراتژیک امام خمینی «ره»، به مدت 30 دقیقه ارایه کند.
آقای دکتر نجاتبخش در ابتدای مباحث خویش، جوهره مدیریت را تصمیم گیری دانسته و گفتند: یکی از محوری ترین وظایف مدیران ارشد تصمیم گیری است ،چرا که تصمیم مدیران می تواند منجر به توفیق یا شکست سازمان ها و نظام های اجتماعی گردد.
از نظر استاد نجاتبخش برخی از مهم ترین شاخص های تصمیم گیری امام خمینی «ره»، عبارتند از:
-
شاخص وحی: حضرت امام(ره)، مبنای عملکردشان بر اساس قرآن و وحی بوده است چنانچه در وصیت نامه الهی و سیاسی خویش بر بهره گیری همگان از این دو اصل تأکید نموده است.
-
شاخص عرفان: حضرت امام(ره)، عرفان را به معنای معرفت نسبت به خدا و باور به حضور خدا در همه عرصه های اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی می دانستند.
-
شاخص عقلانیت: از آنجا که عقلانیت در تصمیم گیری، مستلزم جمع آوری اطلاعات، هدفگذاری و توجه به اقتضائات و مخاطبین است، حضرت امام(ره) به همه این موارد ملتزم بودند و درامور مهم از مشورت و نظر کارشناسان استفاده می کردند.
-
شاخص شخصیت: هوشمندی، خلوص نیت، تدبیر و سرعت و دقت امام راحل(ره) در تمام امور بی بدیل بود.
-
شاخص اجتهاد:از نظر امام راحل(ره)،زمان ، مکان و نوع مخاطبان، در صدور احکام اولیه و ثانویه نقش بسیار مهمی ایفا می کند.
-
شاخص بصیرت: امام راحل(ره)، بارها در کلامشان بر کلید واژه هایی همچون بیداری و آگاهی امت اسلامی تأکید می کردند.
-
شاخص خدامحوری:یکی از مسائل ویژه در سلوک امام(ره)، خدامحور بودن ایشان است؛ چنانکه ایشان در ارتباط با آزادی خرمشهر فرمودند: خرمشهر را خدا آزاد کرد.
-
شاخص حمایت از محرومان و مستضعفان: حضرت امام خمینی(ره) از ابتدا هدف از قیام خود را بر پایه حمایت از اقشار محروم و ضعیف جامعه قرار داده و صاحبان اصلی این نظام را افراد کوخ نشین می دانستند.
-
شاخص مردم داری: به اعتقاد بسیاری از بزرگان و صاحب نظران،امام خمینی(ره) ،بر قلوب مردم حکومت می کردند و بر قلب ها نفوذ داشتند.
بعد از تبیین شاخص های تصمیم گیری، آقای دکتر نجاتبخش، الگوی تصمیم گیری امام خمینی(ره) و مدل رهبری ایشان را در چهار لایه تبیین نمودند.
در خاتمه آقای دکتر نجاتبخش، ضمن جمع بندی مطالب خود ، گفتند : بر اساس نظر خبرگان برخی از شاخص ها امتیاز بسیار بالایی را کسب کردند که این امر نشان دهنده آن است که حضرت امام(ره) بر شیوه پیامبر اکرم(ص) ، رهبری امت اسلامی را بر عهده داشتند.
آنگاه برخی از اعضاء به ارائه دیدگاه ها و انتقادهای خود در ارتباط با موضوع بحث پرداختند،که مهم ترین آن ها عبارتند از:
-
روابط شاخص ها در الگوی تصمیم گیری حضرت امام(ره) چگونه ترسیم می شود؟
-
روش کار در تحقیق فوق چگونه بوده است و آیا از روش تحلیل محتوا هم استفاده شده است؟
-
آیا شاخص های ارایه شده، نمی توانند شاخص های مدیریتی امام خمینی(ره) هم به حساب آیند؟
-
برخی از شاخص ها همپوشانی دارند؛ علت آن چیست؟
-
آیا تصمیمات امام(ره) فردی بوده یا متکی به آراء و نظرات خبرگان و کارشناسان نیز بوده است؟
-
چرا در تحقیق فوق، از فرایند تصمیم گیری بحثی نشده است؟
-
خروجی تصمیم گیری امام(ره)، آیا ارایه حکم و فتوا بوده یا موارد دیگری مد نظر است؟
در پایان آقای دکتر نجاتبخش ضمن تشکر از پیگیری دقیق مباحث توسط اعضای نشست ،به طور کامل و مبسوط به نقدهای وارده پاسخ داند.